Sustenabilitatea devine din ce în ce mai mult o piatră de temelie pentru strategiile afacerilor, dar și pentru deciziile privind investițiile în general. Preferințele consumatorilor sunt într-o evoluție constantă, precum sunt și reglementările aferente sustenabilității. Totodată, importante sunt și beneficiile financiare asociate cu principiile ESG – de mediu, sociale și de guvernare.
Implicit, sustenabilitatea afectează și transformă strategiile de business și deciziile privind investițiile din toate punctele de vedere, fie că este vorba de dezvoltarea unui nou joc de păcănele online și promovarea acestuia, fie că este vorba de deschiderea unui nou magazin la nivel local!
Tranziția către dezvoltare sustenabilă
Această tranziție, care are în prim plan asigurarea dezvoltării într-un mod cât mai sustenabil cu putință, are în vedere mai mulți factori esențiali, după cum urmează:
- Integrarea conceptelor ESG – criteriile ESG, anume care țin de mediu, de aspectul social și de guvernare, sunt implementate din ce în ce mai mult la nivelul afacerilor, pentru a se obține o aliniere cu scopurile globale privind sustenabilitatea. Metricile ESG evaluează impactul unei companii asupra practicilor de mediu, sociale și de guvernare. Astfel, firmele reușesc să-și mențină avantajele competitive în timp ce respectă reglementările în vigoare.
- Transformare ghidată de consumator – consumatorul modern preferă din ce în ce mai mult branduri și afaceri care-și demonstrează responsabilitatea socială și de mediu. Această tranziție a consumatorului a forțat afacerile să abordeze practici sustenabile, tocmai pentru a-și îmbunătăți nivelul de loialitate a clienților, reputația la nivel corporate, precum și modul în care ies în evidență pe piață.
- Inițiative de scalare sustenabile – anul 2025 reprezintă un punct esențial, anume un punct în care companiile fac tranziția de la eforturi de sustenabilitate izolate la implementarea de soluții transformative la nivel de portofoliu în general. Liderii din mai multe industrii au început să scaleze modele de afaceri circulare care asociază nivelul crescut de profitabilitate cu impactul asupra mediului. Astfel, se stabilește un model pe care alte afaceri trebuie să-l urmărească pentru a obține scalare într-un mod etic.
- Respectarea reglementărilor în vigoare – există mai multe directive noi la nivel global care necesită planuri detaliate, de la companii și afaceri, privind eforturile de reducere a emisiilor de carbon, de exemplu, precum și planuri detaliate pe termen lung privind scopuri în favoarea climatului. Aceste noi reglementări impun un nivel de responsabilitate, dar mai ales de strategii bazate pe știință pe care companiile trebuie să le aplice. Se schimbă astfel modul în care companiile și corporațiile trebuie să-și raporteze eforturile de combatere a schimbărilor climatice.
Ascensiunea finanțelor sustenabile
Dezvoltarea afacerilor este un lucru, finanțele sustenabile sunt un alt lucru – dar totuși acestea sunt cât de cât legate. De altfel, afacerile în dezvoltare rareori îți pot asigura transformarea și evoluția în lipsa investițiilor semnificative.
În acest sens, în joc intră din nou criteriile ESG. Astfel, investitorii prioritizează impactul social și de mediu pe termen lung, nu numai profiturile unei companii.
Totodată, se observă cum investițiile în piețe private, în special în soluții cu emisii de carbon reduse precum energia regenerabilă, mobilitatea verde și stocarea de energie în mod sustenabil, au fost cu mult mai profitabile decât piețele publice.
Aceste investiții înseamnă oportunități diverse, dar care provoacă progres în ceea ce privește tranziția energiei.
În anul 2025, sustenabilitatea este marcată în general de atingerea unor noi obiective privind reglementările legale, acestea fiind mai multe, dar și mai severe. Totodată, se observă un nivel sporit de atenția asupra biodiversității. Mecanisme financiare inovative sunt în prezent dezvoltate pentru a promova scalarea de soluții aferente biodiversității care pot spori nivelul global de sustenabilitate.
Desigur, există și destul de multe provocări pe care fiecare rotiță a mașinăriei sustenabilității trebuie să le gestioneze. Pe de-o parte, există o oarecare instabilitate politică, pe de altă parte, criteriile ESG nu sunt primite tocmai cum a fost așteptat. Astfel, investitorii sunt în general mai precauți când vine vorba de integrarea sustenabilității, în special privind modul în care aceasta este integrată la nivelul unei afaceri.